Ibland blir en tand så skadad eller infekterad att den behöver tas bort. Det händer också att friska tänder behöver tas bort, till exempel visdomständer som inte får plats.

När kan jag äta eller dricka?

För att såret ska läka bra ska du inte skölja munnen, äta eller dricka på minst två timmar. Välj flytande eller halvfast föda så inte såret irriteras det första dygnet. När tanden är borta bildas en liten propp med levrat blod som skyddar såret. Var försiktig så du inte biter dig i tungan eller kinden när du är bedövad.

Tobak

Undvik att röka eller snusa de närmaste timmarna efter ingreppet. Detta försämrar läkningen. Ju längre du kan vänta desto bättre.

Träning

Undvik fysisk träning de första dygnen. Om du anstränger dig hårt finns det risk att såret börjar blöda.

Blödning

Det är vanligt att såret blöder lite under första dygnet. Om det inte slutar eller har börjat blöda på nytt så tryck en ren näsduk eller kompress som en rulle över såret. Bit ihop minst 30 minuter innan du kontrollerar om blödningen har upphört. Upphör inte blödningen gör en ny rulle och bit ytterligare 15 minuter. Om blödningen inte upphört efter 4-5 försök tag kontakt med oss för råd. Skölj inte med vatten.

Svullnad och blåmärken

Det är normalt att munnen och delar av ansiktet kan svullna upp efter ingreppet. Svullnaden brukar vara som störst efter 2-3 dagar och det kan uppstå ett blåmärke. Det går bort efter någon vecka.

Stygn

Ibland behöver såret sys med en tråd som tas bort efter 7-10 dagar. Då har du troligen fått en återbesökstid. Vid andra tillfällen används en tråd som försvinner av sig själv.

Munhygien

Under sårläkningen är det viktigt att munhygienen sköts på rätt sätt. Borsta tänderna som vanligt men undvik att röra sårområdet de första dagarna. Skölj munnen med en antibakteriell lösning (till exempel Corsodyl, Hexident, Paroex) om din tandläkare rekommenderat det.

Värk och feber

När bedövningen släppt kan det göra ont och vara svårt att gapa och tugga. Detta är normalt. Efter större ingrepp kan du också få feber. Besvären brukar gå över på ett par dagar. Om du måste ta värktabletter rekommenderar vi Alvedon eller Panodil enligt doseringsanvisningen på förpackningen. Undvik tabletter med acetylsalicylsyra till exempel Treo, Magnecyl med flera då acetylsalicylsyra ökar blödningsrisken. Går smärtan inte över, kontakta kliniken.

Frågor

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss om du undrar över något.

tandlakare syns genom ett fonster